Private or Public education for Greek Students?
June 22nd, 2023 | 1:27PM

Δημόσια ή Ιδιωτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα?


Ένα αδιαμφισβήτητα πολυσυζητημένο και αέναα αμφιλεγόμενο θέμα στην χώρα μας, αφορά την σωστή επιλογή των νέων ως προς την δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους. Η φοίτηση σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή ένα ιδιωτικό ίδρυμα, αποτελεί πλέον σοφότερη επιλογή?


Τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο οι απόψεις όχι μόνο διίστανται αλλά γεννούν νέα ερωτήματα διόλου αμελητέα. Λαμβάνοντας υπόψιν δεδομένα πολλών μεταβλητών και πεποιθήσεων η πραγματικότητα έχει ως εξής:


Ένα δημόσιο πανεπιστήμιο κάθε νέο ακαδημαϊκό έτος παραλαμβάνει χιλιάδες φοιτητών. Είναι όμως έτοιμο να τους υποδεχθεί? Υπάρχουν οι κατάλληλες δομές? Τόσο σε μαθητικό όσο και λειτουργικό επίπεδο. Ως γνωστόν η παιδεία στην Ελλάδα δεν διανύει και τις καλύτερες της ημέρες. Εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της και εσωτερικοί απαξιούν τον θεσμό αυτής. Δημόσια πανεπιστήμια, που παρόλο την καταβολή προσπαθειών να διδάξουν ακαδημαϊκά τη νέα γενιά, αντιμετωπίζουν προβλήματα στον μαθητικό βίο. Η είσοδος αγνώστων και μη φιλικών ατόμων, συνάμα επηρεάζει την λειτουργία τους. Ένα περιρέον κακεντρεχές ύφος συμπεριφοράς, μεταξύ καθηγητικού προσωπικού και φοιτητών ανέκαθεν υφίσταται. Πολιτικές και κομματικές απόψεις συγκεκριμένων παρατάξεων επηρεάζουν εν γένει την αντίληψη των φοιτητών απέναντι στους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Είναι οφθαλμοφανές πως υπάρχει ένα κύμα απαξίωσης κατά της δημόσιας εκπαίδευσης. Κατά κύριο λόγο οι αριστερόφρονες αντιπολιτευτικές δυνάμεις φέρουν ως επιχείρημα το παρόν ζήτημα, δίχως όμως ουσιαστικά να συμβάλει οιαδήποτε βοήθεια προόδου.


Η πολιτική πλευρά του θέματος αντικατοπτρίζει την κατά συνθήκη ιδεολογική αντίληψη του κάθε κόμματος. Εκ των αριστερών ιδεολόγων η δημόσια εκπαίδευση κρίνεται όπως άνωθεν. Με μια σωρεία αβάσιμων επιχειρημάτων και μεθοδευμένα λανθασμένων πρακτικών, συνθλίβοντας την παιδεία.


Στην αντίπερα όχθη και εξίσου δεχόμενη πολλών κριτικών βρίσκεται η ιδιωτική εκπαίδευση. Ποια είναι όμως η σημαντική διαφορά μεταξύ των ιδιωτικών και των δημοσίων ιδρυμάτων?
Οι απαντήσεις πηγάζουν από την ίδια την λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αναφερόμενοι σε ένα Ιδιωτικό Ίδρυμα μιλάμε για έναν οργανισμό/μια επιχείρηση. Ένας οργανισμός βαθιά δομημένος και άρτια συγκροτημένος. Όπου υπάρχουν μέτρα και σταθμά δίχως να επικρατεί αναρχία.
Αρχής γενομένης από τα πρακτικά ενός ιδρύματος – κολεγίου, πως να μην μιλάμε για μια προσεκτική τάξη πραγμάτων, όταν η λειτουργία αυτών εξαρτάται από τρίτους φορείς (χρηματοδότες, επενδυτές, μετόχους) και φυσικά τα δίδακτρα του εκάστοτε φοιτητή.


Υφίστανται ελεγκτικές αρχές ως προς τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, επιτροπές ελέγχου και διαφάνειας του διδακτικού προσωπικού, πειραματικές αλλά και καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας, διαρκής ανανέωση της διδακτέας ύλης, οργανόγραμμα για το μέλλον των φοιτητών μετά την αποφοίτηση τους και στις περισσότερες περιπτώσεις μια διά βίου βοήθεια ως προς την εύρεση εργασίας.


Αυτά και άλλα πολλά κάνουν την ιδιωτική εκπαίδευση να προέχει της δημόσιας εν έτει 2023. Είναι στην κρίση του καθενός λοιπόν να ζυγίσει τα επιχειρήματα και την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων, ώστε να βγάλει ένα ασφαλές και συνάμα υγιές συμπέρασμα.